Κυπριακή Συμμετοχή 2007: Τι ακριβώς συμβαίνει;

Βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία των τηλεοπτικών οργανισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν τροχοδρομήσει τις διαδικασίες επιλογής των συμμετοχών τους για τη Γιουροβίζιον του Ελσίνκι και όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη, συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες και βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

'Ενας τηλεοπτικός οργανισμός (αυτός που είναι 'μέρος της ζωής μας'), δε φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα για το διαγωνισμό του ερχόμενου Μαίου. Μιλούμε φυσικά για το ΡΙΚ, στο οποίο τέτοια εποχή τα προηγούμενα 25 χρόνια (εκτός από το 2003), η διαδικασία της Κυπριακής Επιλογής βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, οι κανονισμοί είχαν από καιρό εκδοθεί και οι πρώτες συμμετοχές άρχιζαν να καταφθάνουν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Φέτος, ο χρόνος κυλά και τα περιθώρια στενεύουν, αλλά καμία απόφαση δε φαίνεται να έχει παρθεί. Και το πιο ανησυχητικό είναι πως κανένας από τους αρμοδίους δε φαίνεται να ενδιαφέρεται. Αν εξαιρέσουμε τους 1-2 λειτουργούς / παραγωγούς στους οποίους θα δοθεί η ευθύνη του όλου project (που ίσως να είναι και οι μόνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά αλλά και που δεν έχουν τη δύναμη οι άνθρωποι να προχωρήσουν σε αποφάσεις από μόνοι τους), κανένας δεν ανησυχεί για αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται φέτος. Ο πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ έχει για τα καλά καταπιαστεί με τα οικονομικά του Ιδρύματος, ενώ για το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο το θέμα Γιουροβίζιον πρέπει να είναι από τα τελευταία - εάν όχι τελευταίο - στην ατζέντα των εργασιών του.

Τις τελευταίες βδομάδες στο ΡΙΚ δίνουν προτεραιότητα στην ετοιμασία των εορταστικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών τους προγραμμάτων, οπότε καταλαβαίνετε το ζήλο και τον ενθουσιασμό με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τον επόμενο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Σημειώστε επίσης πως αυτές τις μέρες εκεί στο ΡΙΚ ετοιμάζονται και για τη 'μεγάλη βραδιά' του 15ου διαγωνισμού σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού, που θα γίνει στις 25 του μήνα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και που είναι ζήτημα αν θα την παρακολουθήσουν περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Φυσικά, όλα αυτά δε θα ήταν και τόσο παράλογα (άλλωστε πότε στο ΡΙΚ πήραν πραγματικά στα σοβαρά το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον;) αν η μεγάλη αυτή καθυστέρηση δεν εξυπηρετούσε και τα συμφέροντα συγκεκριμένων ατόμων. Το θέμα είναι πως εξαιτίας των στενών πλέων περιθωρίων, μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να προκηρυχθεί ένας δίκαιος ανοικτός διαγωνισμός γίνονται ολοένα και λιγότερες. Και δυστυχώς, όταν τα πράγματα θα φτάσουν πια στα όριά τους, δε θα είναι καθόλου δύσκολο για μερικούς εκεί στο ΡΙΚ να επικαλεστούν έλλειψη χρόνου και να εισηγηθούν ανάθεση της Κυπριακής συμμετοχής σε γνωστή ημιcelebrity, την οποία φυσικά η καθυστέρηση αυτή εξυπηρετεί όσο κανένα άλλο, και η οποία τους τελευταίους 6 μήνες όπου βρεθεί και όπου σταθεί διαλαλεί πως «δεν της έχει γίνει επίσημη πρόταση από το 'Ιδρυμα, αλλά αν της γίνει, θα το σκεφτεί».

Η συγκεκριμένη ερμηνεύτρια, στην οποία δεν έχει γίνει επίσημη πρόταση, αλλά αν της γίνει, θα το σκεφτεί, ανακυκλώνεται εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια από το Ραδιοφωνικό 'Ιδρυμα Κύπρου. Στεφτείτε πως τη στείλαμε στη Γιουροβίζιον του 1983, στη Γιουροβίζιον του 1986, στη Γιουροβίζιον του 1987, στη Γιουροβίζιον του 1992, στη Γιουροβίζιον του 1993, στη Γιουροβίζιον του 1994, και θέλει να τη ξαναστείλουμε και φέτος!! Μάλιστα αυτή τη φορά έχει και την απαίτηση να της γίνει απευθείας ανάθεση, επειδή το status της δεν της επιτρέπει πια να λαμβάνει μέρος σε προκριματικούς γύρους.

Με μεγάλη περιέργεια αναμένουμε λοιπόν την απόφαση του ΡΙΚ, μια απόφαση που κανένας δε γνωρίζει πότε θα παρθεί ή πότε θα ανακοινωθεί. Και για να μη ξεχνιόμαστε, να θυμίσουμε πως ακόμη πλερώνουμε την απόφαση του Ιδρύματος για ανάθεση στον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου το 2005. Και αν η απόφαση του ΡΙΚ τότε έφερε την Κύπρο ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού, όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα προς τα μπρος...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι φαν της Ευριδίκης γράφουν ...

Θέλει να κάνει παιδί με τον Κοργιαλά

Ταιριάζουμε